Výroba pizzy je umění. Zde je sedm tipů, jak zdokonalit toto už tak dokonalé a neodolatelné italské jídlo, proslavené po celém světě.
I když je snadné přinéstnasbírat těsto na pizzu z obchodu, potřebujete jen několik jednoduchých ingrediencí, abyste ho vyrobili od začátku: mouka, instantní sušené droždí, cukr, sůl, voda a olivový olej. Budete také chtít trochu krupicové mouky nebo kukuřičné mouky na posypání. A JE TO! S domácím těstem se mnohem snáze pracuje a navíc to stojí za tu námahu navíc.
Pokud chcete pizzu jako z italské pizzerie, je nejlepší ji péct na předehřátém a těžkém povrchu. K tomu je k dispozici mnoho možností: pevný plech na pečení, kámen na pizzu, litinová pánev obrácená dnem vzhůru atd. Použijte vše, co máte k dispozici! Před pečením pizzy se ale ujistěte, že jste povrch předehřívali v horké troubě alespoň půl hodiny. Pece na pizzu v restauraci mohou být velmi horké.
Ať už máte v plánu udělat pizzu okamžitě nebo si těsto uložit na později, musí kynout při pokojové teplotě. Těsto dejte stranou a přikryjte. Asi po 45 minutách uvidíte, že se zdvojnásobila – dokonce ztrojnásobila jeho velikost.
Tip: Chcete ochutnat tuto tradiční italskou pizzu ihned, bez práce a připravenou rozeným Italem z těch nejlepších surovin? Využijte možnosti rozvozu pizzy Brno a rozvozu těstovin Brno Caruso.
Když přijde čas na natahování těsta, vše, co potřebujete, jsou vaše ruce a gravitace. Vyjměte pizzu z nádoby a jemně ji poklepejte na okraje. Poté držte pizzu ve vzduchu, pomalu ji otáčejte a nechte gravitaci pracovat za vás.
Když jsem poprvé zkusil udělat pizzu od nuly, měl jsem velké problémy přenést pizzu do pece. Těsto bylo lepivé a úplně se přilepilo na desku. K vyřešení tohoto problému existuje jednoduchý trik: Nejprve na těsto nasypte mouku. Jakmile je těsto na pizzu natažené, položte ho na pomoučněnou podložku a přidejte ingredience.
Omáčky na pizzu dávejte střídmě, zvláště rajčatovou omáčku. Příliš mnoho omáčky vaše těsto na pizzu se rozmočí a bude těžké ho přenést do trouby. Vyvarujte se umisťování omáčky (nebo jakékoli polevy) přímo na okraje vaší kůrky.
Skvělá pizza je vyrobena ze skvělých surovin. Například olivový olej, který používáte k přípravě těsta na pizzu, nemusí být nic zvláštního, ale měli byste si vybrat dobrý olivový olej na konečné zakapání, protože zvýrazní celkovou chuť. Vyberte si vysoce kvalitní sýry, zralou zeleninu z farmářských trhů a čerstvé bylinky. Je zřejmé, že nemusíte utrácet jmění za tunu luxusních ingrediencí – stačí se spokojit s několika kvalitními surovinami, i když je to jen čerstvá mozzarella, bazalka a kvalitní rajčata.