Čtvrtek, 13 března, 2025
aktualne

Druhy čokolády a jejich použití v kuchyni

Čokoládu ani její chuť není třeba většině z nás zdlouhavě představovat. Jen málokdo není jejím příznivcem. Pojďme si ale představit, jaké jsou její jednotlivé druhy a jak je možné ji využít v kuchyni. Možná, že budete překvapeni.

Jak rozdělujeme čokoládu?

Hořkámléčná a bílá čokoláda. Možná že každý z nás by tuto trojici dokázal vyjmenovat. Čokolád je ale v dnešní době ještě mnohem více. Kdo chce ochutnat tu kvalitní, obvykle sáhne po hořké s vysokým podílem kakaa, jež pak tvoří asi 50 % této oblíbené pochutiny. Mléčná čokoláda pak obsahuje přidané sušené mléko a kakaa v ní nenajdeme více než 30 %. Oblíbená je pro svou jemnou a sladkou chuť zejména u dětí. A bílá čokoláda? Ta vlastně není zas tak úplně čokoládou. Místo kakaového prášku v ní totiž najdeme kokosové máslo. Mnozí si ji zamilovali pro opravdu sladkou chuť, jiní ji ze stejného důvodu nevyhledávají. Další skupinu čokolád pak tvoří ty plněné – krémem, pralinkami či oříšky. Narazit můžeme i na ochucené čokolády, do jejich složení pak patří třeba karamelové, jahodové či kávové aroma. Zapomenout nemůžeme ani na čokolády s přidanými dodatky – s kousky chilli, rozinek nebo se sušeným ovocem. Zkrátka nepřijdou ani ti, jež cukr nesmějí ze zdravotních důvodů konzumovat – dia čokolády pak místo cukru obsahují aspartam, fruktózu nebo stévii. 

Jak využít čokoládu v kuchyni?

Pokud se chystáte péct či vařit, sáhnout můžete po jakékoliv ze základních třech druhů čokolády. V profesionální kuchyni ale najdete pravděpodobně pouze tu se 70 % kakaa. Levnější, častou využívanou variantou, je čokoláda na vaření, která při přípravě pěny, polevy nebo čokoládově náplně bohatě postačí. Snadno se rozpouští, a tak se s ní bude jednoduše pracovat i začátečníkům. Čokoláda nalámaná na kousky může být skvělým způsobem, jak ozvláštnit některé dezerty – například v muffinech kousky čokolády nejen skvěle chutnají, ale i vypadají. Celkem nevšedně může čokoláda dodat osobitou chuť i v masitých jídlech. Zejména v mexické kuchyni má své jedinečné místo. Přidává se ale vždy až na konec a neměla by mít v jídle dominantní chuť. 

Sháníte opravdu kvalitní čokoládu? Sáhněte po té od Mountain Gorilla Coffee. Kromě čokolády skvělé chuti a prověřeného původu získáte i dobrý pocit z nákupu. Koupí produktů Mountain Gorilla Coffee totiž přispějete organizaci Gorilla Doctors, jež přímo v ugandském deštném pralese zachraňuje poslední žijící horské gorily. 

pr článek

Další články autora